![](/media/lib/82/systema_naturae_cover-dc3a4eb1d646cfbf28261f3c9d44c623.jpg)
Ziemię dzielimy z niemal 9 milionami gatunków?
24 sierpnia 2011, 11:50Z najdokładniejszych i najszerzej zakrojonych dotychczas szacunków wynika, że na Ziemi występuje około 8,7 milionów gatunków organizmów żywych. Większość z nich nie jest jednak zidentyfikowana, a samo skatalogowanie ich zajęłoby około 1000 lat.
![](/media/lib/82/kolendra-48919d8818a0a8dfaa792619b8cf916a.jpg)
Olejek kolendrowy na zatrucia i lekooporność
24 sierpnia 2011, 11:09Olejek kolendrowy zabija lub przynajmniej ogranicza wzrost wielu groźnych bakterii, w tym metycylinoopornego gronkowca złocistego (MRSA od ang. meticillin-resistant Staphylococcus aureus) czy pałeczki okrężnicy (Escherichia coli). Oznacza to, że dodanie olejku do produktów spożywczych może ograniczyć częstość zatruć pokarmowych, o spadku lekooporności nie wspominając.
![](/media/lib/82/czerwce-biale-2a3de951a3030fe85a7a9ef2774c4948.jpg)
Samica dwa w jednym
19 sierpnia 2011, 17:13Samice czerwców białych (Icerya purchasi), groźnych szkodników drzew cytrusowych, rozwijają we wnętrzu swojego ciała produkujące plemniki klony swoich ojców. W ten sposób stają się hermafrodytami i mogą się rozmnażać bez udziału samców.
![Tak może się skończyć zapalenie stawów...](/media/lib/36/2571305493_2cd4721656-7622fc17d7b094459e4569b96242c59a.jpg)
Wolne rodniki czapką niewidką dla implantów
16 sierpnia 2011, 13:46Pokrycie implantów stawów kolanowych rodnikami sprawia, że są one przez organizm postrzegane jako ciała w mniejszym stopniu obce. Zmniejsza to ryzyko odrzucenia protez przez organizm.
![](/media/lib/45/solniczka-b0a9f1f28da6875e34966673ba576f36.jpg)
Zapachowe dosalanie
16 sierpnia 2011, 12:02Zawartość soli w pokarmach można ograniczyć o ponad 25%. Wystarczy zwiększyć intensywność jednej z 14 woni, które wzmacniają wrażenie słoności bez dosypywania kryształków NaCl.
![](/media/lib/81/oczy-czworookow-6d5fde1199aac77c1750a45a37c421dd.jpg)
Oczy i opsyny podzielone
11 sierpnia 2011, 12:17Czworook (Anableps anableps), południowo- i środkowoamerykańska ryba spokrewniona z gupikami, zawdzięcza swoją dwuogniskowość specyficznemu wzorcowi ekspresji genów opsyny – światłoczułego barwnika wzrokowego.
Bakterie produkują przewody elektryczne
8 sierpnia 2011, 12:27Nieznane dotychczas właściwości bakterii z rodziny Geobacter mogą przyczynić się do rewolucji w nanotechnologii i bioelektronice. Naukowcy z University of Massachusetts Amherst odkryli, że produkowane przez bakterię włókna świetnie przewodzą prąd.
![E. coli](/media/lib/15/1190970998_071300-e437b58193c1554511748fcceecb046e.jpeg)
Naturalny konserwant chroni przed E. coli i pałeczkami salmonelli
5 sierpnia 2011, 09:50Specjaliści z University of Minnesota (U of M) odkryli i opatentowali naturalny lantybiotyk – antybiotyk peptydowy wytwarzany przez nieszkodliwe bakterie – który może być dodawany do produktów spożywczych i zabijać szkodliwe bakterie, np. z rodzaju Listeria, a także pałeczki salmonelli i okrężnicy (Escherichia coli).
Niezwykła Frankia
4 sierpnia 2011, 11:57Wiążące azot cząsteczkowy bakterie z rodzaju Frankia mogą przyczynić się do powstania nowych antybiotyków, herbicydów, pigmentów czy nawet leków antynowotworowych. Tak przynajmniej uważa profesor mikrobiologii i genetyki Louis Tisa z University of New Hampshire
![Mitochondrium](/media/lib/33/mitochondrion_186-10a8b520be426b3027edae03910ac08d.jpg)
Mitochondria były kiedyś bakteriami
29 lipca 2011, 08:31Przed miliardami lat pewna bakteria została zmuszona do życia wewnątrz innych żywych komórek. Tak został zapoczątkowany łańcuch wydarzeń, które doprowadziły do powstania mitochondriów, czyli centrów energetycznych komórek eukariotycznych. Badania naukowców z Uniwersytetu Hawajskiego i Uniwersytetu Stanowego Oregonu wykazały, że mitochondria mają wspólnego przodka z linią morskich bakterii SAR11.